naŠe aktivnosti

Konkurs za stipendiranu mobilnost studenata

23. jun 2020.

Akademija strukovnih studija Zapadna Srbija raspisuje konkurs za stipendiranu mobilnost studenata u svrhu studijskog boravka na visokoškolskim ustanovama u ERAZMUS+ programskim zemljama. Konkurs je otvoren za studente upisane na 2. godinu osnovnih i 1. godinu master studija. Rok za podnošenje prijava je 01.07.2020. godine.

Erasmus plus projekat LANDS

18. mart 2020.

Usled proglašenja vanredne situacije na teritoriji Republike Srbije odlaže se sprovođenje obuka iz oblasti agroturizma u okviru javnog poziva Erasmus plus projekta LANDS.
U toku trajanja vanrednog stanja zainteresovani polaznici mogu pristupiti svim materijalima sa kuseva na mudl platformi - klikni ovde
Sve aktivnosti na realizaciji obuka biće nastavljene nakon prestanka važenja vanrednog stanja.

Praktične vežbe, Eko zaštita u industriji

14. mart 2020.

U okviru praktičnih vežbi iz predmeta Eko zaštita u industriji studenti VI semestra Tehnološkog odseka oba modula Ekološkog i Prehrambenog inženjerstva, sa predmetnim nastavnikom dr Snežanom Aksentijević, 9. marta 2020. godine posetili su tri poslovna sistema: Mlekaru „Spasojević“, BB Klekovaču i Hladnajču Dub.

Vežbe, Stručna praksa

12. mart 2020.

Studenti prve godine OSS Turizam u pratnji predmetnog nastavnika mr Slobodanke Marković, dana 09.03.2020. godine, posetili su Istorijski arhiv Grada Užica. Poseta Arhivu organizovana je u okviru vežbi iz predmeta Turizam i kultura, a u skladu sa tim, studentima je održano predavanje na temu ''Čuvanje i arhiviranje papirne i elektronske građe na teritoriji Zlatiborskog okruga - formiranje registrature''. Predavanje na zadatu temu održali su dr Aleksandar Savić i saradnik Nemanja Spalović. Nakon predavanja, u Izložbenom salonu Arhiva, studenti su posetili izložbu ''Banja Luka - centar Vrbasne banovine'', koja je otvorena povodom dana državnosti Republike Srbije.

Okrugli sto - FUK

6. mart 2020.

U saradnji sa Centrom za održiv lokalni i regionalni razvoj 03.03.2020. godine u prostorijama Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija Odsek Užice održan je okrugli sto: „Zašto je neophodno uvesti i implementirati sistem Finansijskog upravljanja i kontrole kod korisnika javnih sredstava

Stručna praksa

27. decembar 2019

Poseta studenata II godine studijskog programa Menadžment i preduzetništvo, kao i studenata III godine studijskog programa Tehnološko inženjerstvo Valjaonici bakra Sevojno, u Sevojnu, 12.12.2019. god.

Stručna praksa

27. decembar 2019

Poseta studenata III godine studijskog programa Tehnološko inženjerstvo, modul Prehrambeno inženjertsvo, Poljoprivrednom kombinatu Zlatibor, 26.12.2019. god.

40 godina nastave inženjerstva zaštite životne sredine na TM fakultetu u Beogradu

24. decembar 2019

Povodom 40 godina nastave inženjerstva zaštite životne sredine na Tehnološlo-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu studenti Tehnološkog odseka Visoke škole strukovnih studija Užice su pozvani da proslave ovaj jubilej zajedno sa studentima fakulteta Tehnološko-metalurškog, Biološkog, Rudarsko-geološkog, Hemijskog i Geografskog u Beogradu, Fakulteta zaštite na radu i Mašinskog fakulteta iz Niša, Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada i Tehničkog fakulteta iz Bora.

Praktična nastava - Tehnološki odsek

24. decembar 2019

Praktična nastava studenata naše Škole sa studijskog programa Tehnološko inženjerstvo iz nastavnih predmeta Bezbednost na radu i Tehnologije prečišćavanja otpadnih vodau (Valjaonica bakra Sevojno), kao i predmeta Bezbednost na radu u Vatrogasno-spasilačkojm jedinici Užice.

Projekat ERASMUS-LANDS

13. decembar 2019

Četvoromodulni trening edukatora iz oblasti agroturizma je održan u prostorijama naše institucije 06.12.2019. godine a sproveden u organizaciji sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor. Treningu su prisustvovali pred učesnika projekta iz Visoke škole strukovnih studija Užice, Regionalne razvojne agencije Zlatibor i Akademije strukovnih studija Južna Srbija i predstavnici turističkih organizacija (lokalnih i regionalnih), član gradskog veća zadužen za turizam, udruženja iz oblasti agroturizma, poljoprivrednih udruženja, poljoprivrednih gazdinstava, ekoloških društava. U okviru projekta definisana su 32 kursa koji su podeljeni u dve kategorije: kursevi za upravljanje domaćinstvima i kursevi za programe za goste.
Na treningu su ukratko predstavljeni kursevi istitucija organizatora treninga, a zatim je izvršena prioritetizacija kurseva gde su u sprovedenom radu u grupama učesnici naveli po 5 kurseva koji oni smatraju narelevantnijim za sprovođenje obuka.

Konferencija „Godina inkluzije i zapošljavanja“

11. decembar 2019

Predstavnik VŠSS iz Užica, dr Radomir Stojanović, učestvovao je konferenciji „Godina inkluzije i zapošljavanja“ sa uvodnim predavanjem na temu „Potencijal za razvoj agroturizma u godini inkuzije i zapošljavanja“. U pomenutom predavanju je istaknut značaj agroturizma u funkciji zapošljavanja u ruralnim područjima, sa posebnim fokusom na sprovođenje obuka budućih nosilaca ponude u agroturizmu, razvoja preduzetničkih veština i uloge lokalnih organa vlasti.
Konferencija je održana 09.12.2019. godine na Kopaoniku u okviru projekta koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u saradnji sa opštinom Raška i Zapadnobalkanskim institutom iz Beograda.

Turizmijada 2019

10. maj 2019

Studenti turizma VŠSS iz Užica sa profesorom dr Radomirom Stojanovićem su ove godine po prvi put učestvovali na „Turizmijadi“- međunarodnom skupu studenata turizma. Ovogodišnja, dvanaesta po redu Turizmijada se održala u Budvi od 04 do 08 maja 2019. godine. Okupila je oko hiljadu studenata turizma sa visokih škola i fakulteta iz Novog Sada, Beograda, Aranđelovca, Kotora, Užica, Valjeva, Splita, Beograda, Mostara, Osijeka kao i iz Slovenije i Rumunije.
Edukativni segment činile su stručna i naučna konferencija na kojima su studenti imali priliku da slušaju eminentne predavače sa bogatim iskustvom i znanjem u oblasti turizma, hotelijerstva i marketinga na sledeće teme: Primena digitalnog marketinga u turizmu, Novi trendovi u hotelijerstvu, MICE turizam (MICE turizam) i Menadžment upravljanja prihodima (Revenue management). Nakon konferencije biće objavljena knjiga apstrakata, kojoj će biti dodeljen ISBN. Na takmičarskom delu edukativnog segmenta, studenti su imali priliku da učestvuju u “Case Study” takmičenju i takmičenju u Testu znanja.

Studentski seminar "Jačanje kapaciteta studentskih predstavnika"

18. decembar 2018

Studenti Visoke škole strukovnih studija Užice su učestvovali na seminaru "Jačanje kapaciteta studentskih predstavnika" koji se održao od 13. do 16. decembra 2018. godine na Zlatiboru.

Praktična nastava, Bezbednost na radu

17. novembar 2018

Studenti Visoke škole strukovnih studija Užice su praktičnu nastavu iz predmeta Bezbednost na radu realizovali u kompaniji Valjaonica bakra Sevojno.

Stručna praksa

07. novembar 2018

Poseta profesora, dr Vesne Marjanović i dr Nataše Ćirović i studenata VŠSS Užice „Impol Seval“ Valjaonici aluminijuma iz Sevojna, 5.12.2018. god.

Turistička konferencija „Zapadna Srbija“

05. decembar 2018

Predstavnici VŠSS Užice učestvuju na drugoj turističkoj konferenciji pod nazivom „Zapadna Srbija“ koja se ove godine održava 4. i 5. decembra u hotelu „Omorika“ na Tari. U fokusu ovogodišnje konferencije je vrlo aktuelna tema: značaj i uloga medija za razvoj turizma. Predavači su eminentni stručnjaci iz oblasti turizma, predstavnici medija i turističkih organizacija iz Srbije.
Organizator ovog skupa je bila Regionalna turistička organizacija (RTO) Zapadna Srbija sa sedištem u Užicu.

Predavanje "Aktuelna kretanja u turizmu u Srbiji i svetu"

27. novembar 2018

U ponedeljak 26.11.2018. godine u prostorijama VŠSS Užice je uspešno održano predavanje pod nazivom „Aktuelna kretanja u turizmu u Srbiji i svetu“.
Predavači su bili istaknuti stručnjaci iz ove oblasti: Aleksandar Seničić - direktor JUTA (nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije) i dr Branko Krasojević-osnivač i direktor agencije za konsalting i menadžment u turizmu „Savetnik u turizmu“.

Peta međunarodna konferencija o turizmu MEKST 2018

27. novembar 2018

Naša škola je učestvovala na petoj međunarodnoj konferenciji o turizmu MEKST 2018 koja se održala 24.11.2018. godine u Novom Sadu. Ove godine MEKST (Međunarodna konferencija studenata turizma) je okupila preko 700 učesnika (studenata i profesora) iz Srbije i još 16 zemalja iz bližeg i šireg okruženja.
Predavanja su obuhvatila tri veoma aktuelne oblasti turizma:Primena digitalnog marketinga u turizmu, Nove tendencije u turizmu i Turizam budućnosti.

Sajam turizma u Kragujevcu

27. novembar 2018

Profesori naše škole su prezentovali VŠSS Užice na Sajmu turizma u Kragujevcu, koji je održan od 23. do 25. novembra 2018. godine.

Međunarodni forum o saradnji "Zlatibor 2018"

16. novembar 2018

Profesori i studenti Visoke škole strukovnih studija prisustvuju četvrtom Međunarodnom forumu o saradnji „Zlatibor 2018“ koji se održava 15. i 16. novembra 2018. godine u hotelu Tornik na Zlatiboru. Najvažnije teme ovog međunarodnog skupa su javno privatno partnerstvo (JPP), institucionalna podrška sektoru MMSP, klastersko povezivanje, lokalni i regionalni razvoj.

Međunarodna konferencija

11. septembar 2018

Studenti i profesori VŠSS Užice učestvuju na drugoj međunarodnoj konferenciji o unapređenju turizma.
Predavači su eminentni stručnjaci iz bližeg i šireg okruženja.
Konferencija se održava u hotelu "Mona" na Zlatiboru, a organizatori su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, JP "Skijališta Srbije" i Centar za razvoj i studije iz Novog Sada.

Generator FLUO – Konkurs za studentske preduzetničke inovacije

01. jun 2018

GENERATOR FLUO – Konkurs za studentske preduzetničke inovacije sa potencijalom da kreiraju razliku na tržištu 31.05.2018 godine u “ Karbon centru” u Beogradu, održano je finale konkursa Generator Fluo.
Konkurs je bio namenjen studentima svih univerziteta i fakulteta u Srbiji koji žele da prijave svoju inovativnu, izvodljivu i održivu predužetničku ideju.

Festival studentskih radova u Valjevu

30. maj 2018

Pod sloganom „Podsticaj preduzetništva u 2018. godini“, u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Valjevu održan je jubilarni, 15. po redu Festival studentskih radova studenata.
U konkurenciji deset stručnih radova studenata, treće mesto pripalo je studentkinji naše škole Ani Sekulić za rad „Fiksna zarada ili stimulativne mere – uticaj na cenu koštanja“ (mentor dr Momčilo Vasiljević).

Praktična nastava, Bezbednost i zdravlje na radu

30. maj 2018

Studentima druge godine master studija studijskog programa Bezbednost i zdravlje na radu, u okviru predmeta Sredstva i oprema lične zaštite na radu, svojstva pojedinih sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu i način njihove primene demonstrirali su predstavnici firme Albo (Batajnički drum 289, 11080 Zemun, Beograd, Srbija, Web. Ova praktična nastava, u organizaciji predmetnog nastavnika i predstavnika firme Albo, održana je u ponedeljak 28. maja u prostoru naše Škole.

Edukativni seminar

22. maj 2018

Škola je ponedeljak, 21. maja 2018. godine organizovala edukativni seminar pod nazivom "Poslovno komuniciranje i pregovaranje". Predavač je bio dr Slobodan Panić, dipl.ek. Seminar je namenjen studentima, rukovodiocima kao i zaposlenima.

Generator FLUO – Konkurs za studentske preduzetničke inovacije

18. maj 2018

GLASAJTE I PODRŽITE FENOMENALNU IDEJU!!!

Na konkursu GENERATOR FLUO Societe Generale banke svojom inovativnom idejom „Kompostane“ , studenti naše škole, Milena Tomić, student Master strukovnih studija Bezbednosi i zdravlja na radu, i Ivana Radmilović, student Osnovnih studija inženjerstva zaštite životne sredine, prošle su 3 kruga takmičenja i tako od 169 prijavljenih timova ušle u finale od najboljih 10 projektnih idеја.

ERASMUS - Sledeća destinacija Balkan – razvoj agroturizma

18. maj 2018

Naša škola je učesnik ERASMUS projekta pod nazivom „Sledeća destinacija Balkan – razvoj agroturizma“ u okviru koga je održan skup u Drvengradu, Mokra Gora. Projekat ima za cilj da se razmotre mogućnosti razvoja ove grane turizma u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Dan sudenata

26. april 2018

Na svečanosti povodom Dana studenata predstavnici Studentskog parlamenta naše škole su prestavili svoje aktivnosti u proteklom periodu. Tom prilikom su uručene stipendije studentima naše škole od strane uspešnih kompanija sa područja zlatiborskog okruga: MPP Jedinstvo Sevojno, ZIP Univerzal (ZIP Univer) Užice i Mlekara Spasojević, Bajina Bašta.

Prezentacija konkursa „Fluo generator“

24. mart 2018

U četvrtak, 22. marta 2018. godine, na VPTŠ Užice je održana prezentacija konkursa banke Sosijet ženeral Srbija (sa partnerima) za studentske inovacije „Fluo generator“. Tim banke na čelu sa gospođom Ljiljanom Gardić, menadžerom ekspoziture u Užicu, kao i dr Radomir Stojanović, šef odseka za menadžment naše škole, detaljno su upoznali preko 100 studenata o svim aspektima konkursa.
Osim značajnog broja prisutnih studenata VPTŠ Užice, o njihovom velikom interesovanju za pomenuti konkurs dovoljno govori podatak da su već oformili nekoliko timova, uz stručnu pomoć i podršku svojih profesora.
Pored studenata i brojnih profesora VPTŠ Užice, prezentaciji su prisustvovali i studenti Učiteljskog fakulteta iz Užica.

Naša škola na Sajmu obrazovanja u Čačku

19. mart 2018

Naša škola se predstavila na Sajmu obrazovanja „Indeks 2018“ koji se po četrnaesti put održao 16.03.2018. godine u Čačku. Tim za promociju VPTŠ je zainteresovanim učenicima završnih razreda srednjih škola iz Čačka, Lučana, Guče i okolnih mesta predstavio sve studijske programe na osnovnim, specijalističkim i master studijama.
Na ovom Sajmu obrazovanja je učestvovalo preko četrdeset visokoškolskih ustanova-visokih škola, fakulteta i univerziteta iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša, Čačka i Kruševca. Sajam je organizovala Turistička organizacija grada Čačka u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja-školska uprava Čačak i Nacionalnom službom za zapošljavanja (filijala Čačak).

Dan Škole

12. decembar 2017

Svečana akademija povodom Dana Škole, održana je u četvrtak, 07.12.2017. godine sa početkom u 13 časova.
Uz prisutvo velikog broja gostiju, studenata i zaposlenih proslavili smo 42. godine uspešnog rada i postojanja.

Mesec dana preduzetništva na VPTŠ Užice

26. decembar 2017

Serija predavanje u okviru „Mesec dana preduzetništva na VPTŠ Užice“ uspešno je realizovana u prostorijama naše škole.

Učešće na turističkoj konferenciji „Zapadna Srbija“

07. decembar 2017

Profesori i studenti osnovnih i specijalističkih studija VPTŠ iz Užica učestvovali su 5 i 6 decembra 2017. godine na turističkoj konferenciji pod nazivom „Zapadna Srbija“ u hotelu Mona na Zlatiboru.
U fokusu konferencije su bile vrlo aktuelne teme iz oblasti turizma: Problem nerigistrovanog turističkog prometa, naplata boravišne takse, Društvene mreže u funkciji promocije turističke destinacije, Podsticaji za receptivne turističke agencije, Uslovi za razvoj receptivne ponude, Značaj videa i ju tjuba za privlačenje turista, Zlatar-destinacija u usponu, Užice-prva zelena staza u Srbiji, Razvoj avanturističkog turizma u Srbiji.
Organizator skupa je bila regionalna turistička organizacija (RTO) Zapadna Srbija sa sedištem u Užicu.

Sajam turizma Kragujevac

30. novembar 2017

Profesori i studenti VPTŠ iz Užica i akreditovane visokoškolske jedinice u Kragujevcu su posetili međunarodni Sajam turizma i seoskog turizma.

Radionica "Istraživanje javnog mnjenja"

26. oktobar 2017

Učenici naše Škole prisustvovali su radionici "Istraživanje javnog mnjenja". Radionica je održana 19. oktobra 2017.godine u Velikoj sali Gradske kuće (Opština Užice), u saradnji Kancelarije za komunikaciju Grada Užica i CeSID-a.

SED 2017

08. oktobar 2017

Škola je po deseti jubilarni put uspešno organizovala Međunarodnu naučnu konferenciju "Nauka i visoko obrazovanje u funkciji održivog razvoja“ ovog puta na Mećavniku, 6. i 7. oktobra 2017. godine.

Škola u medijima

10. oktobar 2017

U nedeljniku "Vesti" od 06. oktobra 2017. godine objavljen je članak "Prijem za brucoše" povodom svečanog prijema novih studenata u našoj Školi. Novinar D.Cvijović.

Sajam startap kompanija na Zlataru-Novoj Varoši

10. oktobar 2017

Profesori i studenti VPTŠ su u ponedeljak, 09. oktobar 2017. godine posetili mini sajam startap kompanija na Zlataru-Novoj Varoši, koji se organizuje u okviru projekta "Podrška razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji (PSD)".
Projekat realizuje Razvojna agencija Srbije (RAS) u partnerstvu sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor iz Užica, drugim regionalnim razvojnim agencijama, u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodnu saradnju (USAID), misija u Srbiji, koja finansira projekat.

Svečani prijem novih studenata

25. septembar 2017

Škola u ponedeljak, 02. oktobra 2017. godine u 12 časova, amfiteatar 302, organizuje svečani prijem novih studenata.

Konkurs Razvojne agencije Srbije (RAS)

04.jul 2017

Veliki uspeh naših studenata Milene Tomić, Ivane Radmilović i Darinke Gluščević, predvođenih mentorom prof. dr Ljiljanom Trumbulović. Na konkursu Razvojne agencije Srbije (RAS) „Najbolja projektna ideja za regionalni razvoj“ usvojili su posebnu nagradu sa njihovim rešenjem za najbolji uticaj na životnu sredinu: "Iskorišćenje deponijskog gasa za proizvodnju električne energije u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko”.
Nagradu je na svečanoj dodeli u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) uručila ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović.

CEEPUS mreža

07.jul 2017

Visoka poslovno-tehnička škola strukovnih studija, Užice pripada CEEPUS mreži Nastava i istraživanje u oblasti hemije životne sredine i toksikologije (CEEPUS network Teaching and research in environmental chemistry and toxicology).
Tokom školskih 2014/2015 i 2016/2017 godina Fakultet zdravstvenih nauka, Univerziteta u Ljubljani, koordinator CEEPUS mreže Nastava i istraživanje u oblasti hemije životne sredine i toksikologije, organizovao je za studente Letnju školu pod nazivom Opasne materije, u kojoj su učestvovali i studenti naše Škole.

Okrugli sto "Energetska efikasnost u zgradarstvu..."

02.jun 2017

U našoj Školi je u ponedeljak, 29. maja 2017. godine održan Okrugli sto "Energetska efikasnost u zgradarstvu i obnovlјivi izvori energije", uz prisustvo predstavnika struke i preduzetnika iz ove oblasti.

XIV festival studentskih radova VIPOS

02.jun 2017

Na XIV festivalu studentskih radova VIPOS, studenti Visoke poslovno-tehničke škole predstavili su deset radova, devet u takmičarskom delu i jedan u revijalnom.
U takmičarskom delu iz oblasti ekonomskih nauka, predstavljeno je osam, a iz oblasti informacionih tehnologija jedan rad. Prvoplasirani rad iz oblasti ekonomskih nauka je, prema ocenama žirija, "Kompostiranje", rad naše koleginice Milene Tomić, apsolventa studijskog programa Inženjerstvo zaštite životne sredine.
Studenti su ostvarili zapažene rezultate, predstavili su školu na najbolji način.

Okrugli sto "Energetska efikasnost u zgradarstvu..."

23.maj 2017

Škola vas poziva da uzmete učešće u radu Okruglog stola "Energetska efikasnost u zgradarstvu i obnovlјivi izvori energije". Okrugli sto će se održati u ponedelјak, 29. maja 2017. godine sa početkom u 13:00 u sali 109, Visoke poslovno-tehničke škole strukovnih studija u Užicu, Trg Sv. Save 34.

Stručna praksa Namenska proizvodnja "Prvi partizan"

23.maj 2017

Poseta rukovodstva Škole preduzeću "Prvi partizan" A.D. gde naši studenti obavljaju stručnu praksu.

Višijada 2017

19.maj 2017

U Bugarskom letovalištu Nesebar održava se tradicionalna Višijada uz učešće studenata naše Škole. Našim studentima četitamo na osvojenom prvom mestu u ženskoj košarci.

Okrugli sto "Energetska efikasnost u zgradarstvu..."

11.maj 2017

Škola vas poziva da uzmete učešće u radu Okruglog stola "Energetska efikasnost u zgradarstvu i obnovlјivi izvori energije". Okrugli sto će se održati u ponedelјak, 29. maja 2017. godine sa početkom u 13:00 u sali 109, Visoke poslovno-tehničke škole strukovnih studija u Užicu, Trg Sv. Save 34.

Studentsko prvenstvo Srbije u Judo-u

10.maj 2017

U Nišu je 15. aprila 2017. godine održano Studentsko prvenstvo Srbije u Judo-u. Naš student Bakić Almin je uspešno predstavljao našu Školu i osvojio bronzanu medalju. Čestitamo našem studentu na sjajnom rezultatu. Na tatamiju sportske hale OŠ “Miroslav Antić” u Nišu nadmetali su se džudisti osam Unierziteta iz Srbije.

Praktična nastava na studijskom programu Inženjerstvo zaštite životne sredine

30.novembar 2016

U okviru praktične nastave na studijskom programu Inženjerstvo zaštite životne sredine studenti i profesori Škole su posetili sledeće institucije:

Obaveštenje studentima - Predavanje prof. dr Michael Koniordos

27.april 2016

U sklopu implementacije TEMPUS projekta broj 544543-TEMPUS-1-2013-1-RS-TEMPUS-JPCR pod nazivom “Modernizacija i harmonizacija studijskih programa iz oblasti turizma u Srbiji - MHTSPS”, prof. dr Michael Koniordos će 04. i 05. maja 2016. godine održati predavanja studentima Visoke poslovno-tehničke škole u Užicu na temu kompleksnosti koncepta turizma

XXIV Regionalno takmičenje srednjih mašinskih škola

14.april 2016

U Bogatiću je 08. aprila 2016. godine održano XXIV regionalno takmičenje učenika srednjih mašinskih škola zapadne Srbije. Za regionalno takmičenje se kvalifikovalo 57 takmičara iz 15 srednjih mašinskih škola regiona zapad iz predmeta: Statika, Kompjuterska grafika - 2D i Modeliranje mašinskih elemenata i sklopova.

Već tradicionalno, treći put zaredom, kao suorganizator takmičenja je bila VPTŠ Užice, čiji nastavnici su sastavili takmičarske zadatke i teorijske testove iz gore navedenih predmeta, bili članovi Centralne komisije i Komisija za pregled i bodovanje takmičarskih zadataka. Na opšte zadovoljstvo organizatora takmičenja: Mačvanske srednje škole i suorganiizatora: Visoke poslovno-tehničke škole, takmičenje je proteklo bez prigovora od strane takmičara i njihovih mentora.